2007. december 2., vasárnap

Star Trek - AQ: Bevezető


A Föderáció történelmének legsötétebb órájában, amikor a Domínium elleni totális háború már-már az alapvető civilizációs értékek feladására ösztönzi az ismert világűr legnagyobb bolygószövetségének tagállamait, egy titkos kormányügynökség egy különleges hajó rendkívüli legénységét bízza meg azzal, hogy teljesítsen egy lehetetlen küldetést, amelynek célja: az Univerzum alapvető fizikai törvényszerűségeit megbontani képes hatalmak elleni harc…


Star Trek — U.S.S. al-Qazwini 1.:
A múlt kísértetei
.
.
.
Hozzád könyörgök, óh, Hozzád, kit még imádok,
az örvényből: ide, ide zuhantam én.
Zord táj, szűk láthatár nehezedik körém,
s éjjel a borzadály röpköd itt és az átok;
.
félévig nap süt, óh, melegnélküli fény,
a másik féléven át sötét fed, örök éjfél;
meztelenebb ez a világ a sarkvidéknél;
se állat, se patak, se erdő, se növény!
.
Nincs hát, nincs borzalom, amely túltenne dermedt
dühén ennek a jég-napos, vad végtelennek,
s ezen a megujúlt fekete káoszon.
.
Boldogabb nálam a leghitványabb barom:
irigylem, amiért nehéz álmába dőlhet,
olyan lassan pereg orsaja az időnek!
.
Charles Baudelaire: DE PROFUNDIS CLAMAVI
(Szabó Lőrinc fordítása)
.
Alább következik saját készítésű Star Trek fan fiction eposzom első része. Idővel közzé teszem majd a folytatásokat is. Jó szórakozást!
.
Történészeknek:
.
A cselekmény egy része más idősíkokban játszódik, de a fő történetszál közvetlenül a Star Trek IX. mozifilm előtti hetekben kezdődik. Az Enterprise-D legénysége túl van már a transzporter-baleset következtében létrejött hasonmását követő Riker árulásán és több hónapos távollétén, Ro Larennel és a Maquis túlélőivel közösen megsemmisítették a Domínium által készített második féregjáratot, belekeveredtek a Gorn polgárháborúba, a mesterkém Elias Vaughn irányításával részt vettek a Betazed ostromában, illetve a bolygó körül keringő űrállomás-laboratórium, a Sentok Nor megsemmisítésében és az ezt követő Telepata Háborúban, majd végül több jelentős főtisztet is vesztettek a rigeli csatában, köztük például Alyssa Ogawa főnövér férjét.
A Domínium-háborúból (DS9) még hátravan nagyjából egy év; Jadzia Dax épp ekkoriban halt meg egy merényletben, Sisko váratlanul leszázalékoltatta magát, és most abban a Milleniumi Háborúban vesz részt, amit a Féregjárat-lakók vívnak a Tűzszellemekkel a téren és az időn kívül, csak hogy beteljesítsék a Vörös Féregjáratról szóló apokaliptikus bédzsori jóslatokat.
A Delta-kvadránsba sodródott Voyager sorsa már nem ismeretlen az otthon maradottak számára, mert a Voyager Kes segítségével nagyjából egy éve túljutott a Borg által uralt űrszektorokon, és most már azt az űrszakaszt járja, ahol az óriás-termetű vadászok faja, a Hirodzsin uralkodik. A holografikus Doktor pedig a hirodzsin telekommunikációs háló segítségével átjutott az Alfa Kvadránsba, hogy ott egy romulánok által elrabolt kísérleti űrhadihajón, a U.S.S. Prometheus-on bejelentse a négy éve eltűnt Voyager valódi sorsának részleteit.
A Föderáció határain túl, az összeomlott Thallóniai Birodalomban járőröző Excalibur nyomtalanul eltűntnek van nyilvánítva egy félresikerült, másfél évet átívelő időugrás miatt (közvetlenül a prométheánus ereklyék felkutatása után tűntek el), a távollétükben szabadon terjeszkedik a Bűnvallatók Xant-szektája, miközben a Háború Kutyái a Csendes Helyet keresik.
A da Vinci szervízhajó még az első legénységével van úton, hogy kimentse a háborúban megsérült flottaegységeket, a sorozat későbbi főszereplői még egyéni életutakon járnak. A legfontosabb ezek közül Scotty, aki ekkor már több évet ledolgozott a USS Sovereign főgépészeként, és épp ekkoriban keveredett bele a Csillagflotta admirálisainak átláthatatlan hatalmi harcaiba, így átmenetileg őt nevezték ki a Csillagflotta Mérnöki Testületének igazgatójává, csak azért, hogy belekeveredjen a Breen technológia elrablása körüli botrányba.
A Csillagflotta Akadémia Omega Osztagának kadétjai már különféle posztokon dolgoznak, külön-külön, a háború miatt korábban elhagyva a Presidio Kollégium (számukra) koránt sem olyan biztonságos falait.
A Veridian III-on történt halálából feltámadt James Tiberius Kirk már túl van azon a két éves önkéntes száműzetésen, amit a Hugh-féle renegát Borg kolónia tagjaként élt le a Delta Kvadránsban, mint valami remete, és ahol annak a Borg anyabolygónak a megsemmisítésén próbálta túltenni magát, amit a hajótörött caeliarral fúzionált emberek és bennszülöttek hoztak létre (lásd Star Trek: Destiny), és ami valamilyen kapcsolatban áll a távoli galaxisok múltjából érkező V'Gerrel. Azóta segített leleplezni egy az egész Föderációra kiterjedő ökoterrorista összeesküvést, szembenézett gyermekkori rémálmaival és túllépett a Sarek nagykövet által belé programozott ösztönökön, majd egy teljes évet élt békében a paradicsomi Chal bolygón, új felesége, a félig klingon, félig romulán Teilani oldalán, hogy aztán ellátogasson egy időhajótörötteknek tartott konferenciára a Földön, ahol újra összefutott Scotty-val, és megindította a Tüköruniverzummal kapcsolatos "Jel-tervezet" hadműveletet.
Spock nagykövet pedig ideje nagy részét továbbra is a Romuluszon tölti, az illegális földalatti Újraegyesítő Mozgalom szektavezér-szerű karizmatikus vezetőjeként. A Mozgalom kulcsszerepet játszik a Domínium-háború miatt igencsak kaotikus, épp gyökeresen változó romuluszi közéletben (hisz a Főpapok Tanácsa a Testőrgárda segítségével kivégezte a Császári család utolsó tagjait, a Szenátusban és a különféle kamarillákban pedig viharos csaták dúlnak, ami kihat a hadsereg és a titkosszolgálatok politikájára is). Mindenesetre a vészhelyzet miatt a Csillagflotta újra aktiváltatta és admirálisnak nevezte ki Spockot, így időről-időre kénytelen hazajönni, hogy a behívó parancsának engedelmeskedve koordinálja a közös romulán-föderációs-klingon flottaegységeket...

Nincsenek megjegyzések: